Her har jeg samlet tegninger av hyller og hylleknekter.
Hylle til høyttaler
Denne hylla har jeg laget i to versjoner. Den første malte jeg blå. Denne siste er laget av hobbyplater av eik fra Clas Ohlson. Designet har jeg tatt med hjem fra Barcelona. Antoni Gaudi bodde i Park Guell. Huset hans er i dag et museum. Casa Museu Gaudi. Jeg likte hylla, fant fram papir og blyant og laget en skisse. Arbeidstegninger lenger ned. Hvis noen besøker museet og lager en bedre skisse enn den jeg har, så send meg en mail. Jeg skal jeg gladelig oppdatere arbeidstegningene.

Blå hylle. Sinnataggen i gips og bladgull
Arbeidstegninger

Toppen er 36 cm lang

Bakplata er 32 cm høy

Støtten er 30 cm i høyden og 32 cm i bredden
Liming
Når jeg limer sammen delene, borrer jeg hull og fester platene sammen med skruer. Når limet er tørt, tar jeg ut skruene og borrer opp hullene med 6mm eller 8mm bor. Setter ned treplugger med lim slik at toppen av pluggene stikker opp 5-6 mm over plata. Når limet er tørt, sager jeg av den delen av pluggen som stikker opp og pusser flatt. Pluggen er synlig i den ferdige hylla.
Andre hylleknekter
Jeg har laget mange hyller, og jeg har gjemt på arbeidstegningen til knektene. Her er noen jeg liker.
De første årene saget jeg ut kompliserte kurver:
De siste årene har jeg brukt en enklere knekt:
En hylle fra kjøkkenet:

Kjøkkenhylle
Jeg liker denne enkle og solide hylla. Laget av kraftige materialer, rester av en benkeplate. Plata er 27 mm tykk. Hylla er 18 x 70 cm.
Denne har jeg bare tegnet, aldri laget:
Rekved
Denne knekten fant jeg på en strand på Sørlandet.
Antikvitet

Fra Blomqvist nettauksjon
Statikk
Jeg har en venn som er bygningsingeniør. Jeg spurte han om hvordan en hylleknekt ser ut, hvis man ønsker å bruke så lite materiale som mulig. Maksimal styrke, minimalt med treverk. Han redefinerte oppgaven slik. Oppå knekten ligger en tung masse, et like tykt lag fra x=0 til x=6. Hvordan fordele materialet i knekten slik at den ikke har noe svakt punkt mellom x=0 og x=6. Formelen har jeg tegnet i GeoGebra. Faktoren 0.02 vil variere med materialet. Men tredjegradsleddet for x blir det samme.

Forslag til hylleknekt fra en bygningsingeniør
Dette blir ikke det endelige svaret på alle spørsmål om hylleknekter. Likevel synes jeg det er en morsom referanse.
Gå til: