Det blir gammeldagse fendere til færingen. Disse er laget av 12 mm manillatau.

Dette er en side under Hvordan lage . . . Da skal det være en detaljert beskrivelse som forklarer alt viktig. Flettingen er komplisert. Dette burde vært en video, hvor bildene forteller det vanskelige. Jeg har ikke lyst til å lage videoer. Jeg støtter meg på en video som allerede er laget. Jeg følger steg for steg en engelsk video laget av en som kaller seg Fender Maker, Phil English. ‘I have made a lot of fenders in my time.‘
Min tekst blir da en skriftlig versjon av det viktigste fra videoen. Jeg fletter med fem tau. I siste del av videoen viser han fem tau. Jeg ville ha øye i begge ender. Han sier at han skal vise øye i begge ender i neste video. Jeg tror ikke han laget neste video. Videoen er instruktiv og grundig. Helheten og detaljene finner du i videoen til Phil English.
Kappe til tauet
Jeg kjøpte 110 meter 12 mm manillatau og merlepren hos Høvedsmann. De selger på nett, har lokaler i Jøa på Namdalskysten. Rask service. Phil English anbefaler manillatau. Det er det billigste, groveste og minst glatte tauet du får. Det er viktig at tauet er ru og grovt. Du er mye stramming av tauene. Hvis tauet er grovt, holder flettingen seg tett etter at du har strammet.
Fenderne er 40 cm lange. Totalt, inklusive to øyne.
Til én fender går det med 1 m til midttauet, tauet med ett øye i hver ende. 2 lengder à 4 m til fire av tauene, og èn lengde på 2 m til det femte tauet. Totalt 11 meter. Det er godt mål. Du kapper og kaster 5 tauender på 20-30 cm, når flettingen er ferdig.
To øyne
Vi vil ha horisontale fendere rett under ripa. Da trenger man ett øye i hver ende. Brukte midttauet som er 1 m langt. To øyespleiser. Kordelene er så lange at de møtes midt på.
Phil English viser et brett hvor han legger tauene. Egentlig to ulike brett, ett for fletting med fire tau, ett for fem tau. Jeg kopierte brettet. Enkel sak. Lett å holde styr på tauene når du skal stripse, og du får riktige mål. Samler alle seks tau til høyre med en strips. Avstanden fra stripsen til ytterkant av høyre øye er 9 cm.
Første krans
Første krans flettes nederst på fenderen. Jeg bruker snor i taket og karabinkrok med svivel. Begge deler anbefalt i videoen. Hvis du har bare ett øye, er øyet til venstre når tauene ligger på brettet og de lange tauene er til høyre. Henger opp fenderen etter venstre øye. Tauene henger rett ned. Start rett nedenfor stripsen.
Så. Legger første tau opp i en løkke og over tau nummer to. Legger andre tau over tau nummer èn som akkurat er lagt på plass og over tau nummer tre. Legger tredje tau over andre tau som akkurat er lagt på plass og over tau nummer fire. Legger fjerde tau over tredje tau og over tau nummer fem. Legger femte tau over fjerde tau, som nettopp er lagt på plass, og gjennom løkka du laget på første tau. Strammer til slik at alle løkker er like store.

Kontrollerer at første krans er riktig. Alle løkker skal være symmetriske. Det skal ikke være forskjell på noen av løkkene rundt kransen. Det skal ikke være mulig å se hvilket tau du valgte som første tau. Hvis du ikke har fått første krans symmetrisk, er det ingen vits i å fortsette Se på bildet. Stram tauene!

Andre krans
Fenderen henger i et tau i taket. Flettingen av andre krans er kopi av flettingen av første krans. Gjenta fra: Legger første tau opp i en løkke over tau nummer to. Legger andre tau . . . Kransen er ferdig når femte tau er tredd gjennom løkka på første tau. Kontrollèr at andre krans er symmetrisk hele veien rundt. Du skal ikke kunne se hva du valgte som første tau. Stram tauene.
Jeg hadde litt problemer med andre krans. Når du strammer tauene, strammer du tauene nedover. Men når du legger til en ny krans skal du bygge flettingen oppover. Jeg hadde da ventet at man skulle flette oppover og stramme oppover. Svaret på det, er at du skal stramme nedover. Det som skjer er når du, for eksempel, legger andre tau over tau nummer en og tau nummer tre, legger du andre tau først oppover langs kjernen, og så ned over tredje tau. Det er disse løkkene som du legger oppover, som bygger flettingen oppover kjernen.

Stramming
Phil English sier at det er viktig å stramme. Jeg strammer hardt og hele tiden. Samtidig som du strammer skal du sikre at tauet ikke blir løst. Du skal vri og stramme i stramme i samme bevegelse. Hvis du vrir tauet i én retning løser du kordelen litt fra hverandre. Hvis du vrir tauet i motsatt retning, strammer du kordelene sammen. Du skal vri så du strammer kordelen sammen og dra hardt i samme bevegelse. Du strammer når en ny krans er flettet. Se langs fenderen fra toppen og ned langs kjernen. Er en av løkkene større enn de andre, stram og vri. Hold hele kransen i venstre hånd. Stram tau etter tau.
Jeg ser at Phil English har helt perfekte og jevntykke fendere og han har et strammere mønster i løkkene sine, enn det jag har. Flettingen er jeg sikker på er riktig. Jeg tror forskjellen må ligge i strammingen. Han strammer kanskje hardere. Det er også mulig at han legger vekt på å vri hele kransen på en spesiell måte, både når han trer og når han strammer. Det sier han ingenting om. Jeg er fornøyd med mine fendere. De duger.
Du får bekreftelse på god stramming, hvis du ser langs den ferdige, flettede fenderen. Vri litt på flettingen, og du ser at fenderen er femkantet. På samme måte sjekker du om du har en riktig flettet og stram spleis. Vri litt på den ferdige spleisen. Hvis den er riktig, er den trekantet Tre kordeler gir trekantet spleis.
Avslutning
Siste krans er like nedenfor det øverste øyet. Nå skal du avslutte ved å tre hvert tau ned langs senter av fenderen, og la tauet stikke ut litt lenger nede. Det som stikker ut litt lenger nede, skal seinere kappes bort. Veldig greit å tre tauene hvis du har en merlepren. Alternativet er en merlespiker. Ligner en tjukk kinesisk spisepinne. Spiss i den ene enden, tjukk i den andre.
Dette er ikke så enkelt. Jeg klarte flere ganger å tre to eller tre tau. Så mistet jeg oversikten. Måtte rykke tilbake til start. Sjekket video og funderte.

Bildet over forklarer hvordan det skal tres. Det ble som sagt litt rot. Tau énskal følge de gule pilene.
Det endte at jeg merket tauene med ulike strips. Gul strips på tau nummer èn. Jeg studerte flettingen og så at tau nummer èn skal tres fra midten oppe ved øyet, under en bue og under en annen bue, og så ut. Markerte første bue med gul strip, og andre bue med gul strip. Tau nummer to har blå strip. Blått tau skal først opp i midten, så under en bue og så under neste bue, og så ut. Markerte disse to buene med blått. Gjentok med tre nye tau og tre nye farger.
Nå hadde jeg ti strips på ti buer. Hvert av de fem tauene skulle tres under to buer. Jeg kunne enkelt se at alt var symmetrisk. At de ti riktige buene var markert. Jeg tror gjerne at du ser dette lettere enn meg. Men jeg endte altså opp med strips av ulik farge.

Kutt tauendene.
Jeg lot det stå igjen en 2 cm lang stubb utenfor flettingen, og kappet tauene med en skarp kniv. Det virker rart å ikke sikre tauendene på noen måte. De kappes rett av. Svaret må være at de ikke sklir ut, fordi kransene er hardt strammet og fordi manillatauet er ru. Det er ikke bevegelse i fenderen, noe som kunne bidratt til å trekke tauendene inn. Dessuten, Phil English gjør det på denne måten. I’ have made a lot of fenders in my time. Dømt etter videoen, han er en type man kan stole på.
Gå til: